Hasan Sevin Karer

1.03.2009


1949 Bingöl Adaklı ilçesine bağlı Darabi’de doğan Hasan Sevin ilköğretimi tamamladıktan sonra orta öğretimine Bingöl Lisesinde devam etti. 14 yaşında annesini kaybedince kardeşleriyle yaşamın bir çok zorluklarına göğüs gerdi.
1970 yılında eğitimini tamamladıktan sonra ayrıldığı Darabi’ye gönüllü öğretmen olarak döndü. Hasan Sevin 13 yıl Karer de çalışarak Okul hayatı dışındaki yaşamının büyük bölümünü de burada geçirdi. Sevin’in bir araştırma iki şiir ve yeni çıkan “Gönülden gönüle” adlı şiir “Karer” adlı tarihsel romanıyla birlikte yayınlanmış toplam beş adet kitabı var.

Sadece I. Dünya – paylaşım - Savaşı’nda isyanlar döneminde vermiş olduğu mücadele dolayısıyla M. Sadık Yiğitbaş’ın Kiği tarihi’ne kısaca konu olmasını saymasak. Bize okutulan tarih kitaplarda Padişahlar, saraylar, kahramanca kazanılmış zaferler ve birkaç yenilgide ölen askerler dışında yazılı tarihi tutulmayan, halkından bahsedilmeyen bölgelerden biri Karer.

Hasan Sevin: “Dünya üzerinde yeri bulunan ve insanlar ile bilinen şehirlerden, bölgelerden köylerden hatta mezralardan bahsedilirken, kimsesizler ve bilinmezler listesine yazılı olan Karer ve halkı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir.”

Yazar ‘Karer’ kitabında kısıtlı kaynaklara rağmen bölgenin kültürel yaşamından coğrafi yapısına, yaşayan halkın soyağacından inançlarına, söylencelerinden bölgedeki bitkilere kadar bir bütün olarak elle almış.

Kaynak:Cafrande.org

0 Yorum(lar):

  © Kareronline 2008

Back to YUKARI ÇIK