E-Karer ve Karerliler

12.21.2008

Karer sitelerinde Kültür ve sanat dergisinin çıkacağını hepimiz okuduk, belki de nereden çıktı şimdi bu diyenlerimiz olduğu gibi, olumlu bakanlar da oldu. Atılan bu yeni adım sevindiriciydi. Biz bu girişimi kültür ve sanat alanında gösterilen ve sahiplenilecek olan kolektif çalışma ve çabaların örgütlenmesinin bir aracı olarak gördük.

E-Karer kültür ve sanata ilişkin çeşitli yazılar bu alanla ilgilenen Karerlileri ve bundan etkilenecek sayısız insana doğru, gerçekçi bir duruşu verecek, onların kendilerini aşmaları sağlanacak, yaratıcılıklarını geliştirecek ve böylece birlikte iş yapabilme kültürlerini kolektifçe düşünecektiler.

Neden E-Karer kültür ve sanat dergisi adlı başyazıda da bunu ortaya serdik. İnsanlaşma mücadelemizin olmazsa olmazlarından bir parçasıdır kültür ve sanat. Devrimci proleter sanatçı Yılmaz Güney, sanatı "bir mızrabın tele dokunuşunu, bir atom bombasının patlatılmasından daha etkilidir” sözü, sanatın ve edebiyatın sınıf mücadelesinin rolünü anlamamızı sağlayan çok önemli bir vurgulamadır.

Karerlilerin tarihsel gelişim sürecinde önemli bir alanını oluşturan kültür ve sanatın E-Karer dergisinin gördüğünü söylemek ya da hakkettiği ilgiyi ve desteği yeterince gördüğünü söylemek mümkün değildir. Bu Karerliler açısından dün de böyleydi, bugün de böyledir denilebilinir.

Dünümüzde ve bugünümüzde çeşitli çabalar gösterilmiş, ürünler verilmiş olsa da, bu alanda bulunan bizlerin faaliyette bulunanların örgütsüzlüğü aşılayamadığımızdan ve bu nitelikli çalışmaya ilgisizlikten, sahiplenmemekten inisiyatifsiz davranarak kendi duruşumuzu ortaya koymuşuzdur.

Karerliler, tarihin onlara her alanda olduğu gibi, bu cephede de sağlam mevzilenmek durumundadırlar. Kemalist burjuvazi her türlü insani değerlerimizi yok ederek, insani değerden bizleri soyutlamış, insan yaşamımızı inkarla her şeyimizi ihanetle, yüce değer yapmış, ahlaksız yozlaştırarak, düşkünleştirerek kültürümüzü, sanatımızı, topraklarımızı, yaşamda bize ait olan tüm değerlerimizi de çalmışlardır. Bunu yapanlara, ortak olanlar karşıda örgütlü bir kültür ve sanat ordusuyla çıkılabilinir.

Karerliler bu yazdıklarıma eleştirisel yaklaşırken aşiretçi, şehir feodal yaklaşımlar sergilememeli ve inkarcılığa düşmemeli elbet. Karerlilerin yaşamında, geçmişinde hiç bir kültür ve sanata ilişkin, hiç bir çalışma yapılmadı demek doğru bir yaklaşım değildir. Gerçek neyse onu dillendirmek gerekiyor.

İçinde belli zaaflar taşısalar da şiire, edebiyata, belgesel, festivaller, dayanışma etkinlikleri, folklor ve semah vb çalışmalar yapılıyor ve yapılmıştır. Ancak her şeye rağmen o koşularda-belki de hala öyle görenlerde var-kültür ve sanatın rolü bilince çıkarılmamıştı.

Kültür ve sanat faaliyetleri Karerlilerin ve onun toplumsal yasamdaki müttefikleri için-sanat sanat içindir-müzik evrenseldir veya "renkler ve zevkler yoz cümlesi etkisinde bulunanlar olabilir, sömürgecilerin ve sömürmelerin kültür sanatının baskısına direndiği ölçüde, işkencesine zindanına göğüs gerildiği sürece, bu çabayı, bu emeği kendinizin dışında görmek ne derece doğru olabilir ki?

Masabaşı edebiyatçıları, kırtasiyeci sanat ve edebiyat anlayışçılar,ı kültür ve sanatın sömürgecilikle asimile edilmeyi bile görmezler, görmek istemezler.


Doğru bir kültür ve sanatın nasıl olması gerektiğini, emekçi halk sanatının oluşturulması için, Karerlilerden yalıtık, onların ruhi şekillenişlerinin dışındaki fil dişi kulelerine çıkmış kırtasiyeciler, Karerlilerin gerilerinde kalmışlar, onların kuyruğuna takılma iradesi sergilemişlerin bilinçlerinde, şehirleşmiş feodalizm var.

Bunun için E-Karer kültür ve sanat taşıyıcısı, okurları, yazarları, dostları diyalektik ve tarihsel sorumluluk taşımalıdırlar.


E-Karer Kültür ve Sanat Emekçileri

0 Yorum(lar):

  © Kareronline 2008

Back to YUKARI ÇIK